Children of islam

"Allahu pripada kraljevstvo nebesa i zemlje. On stvara sta On zeli. On daje zensku djecu onome kome zeli i daje musku djecu onome kome zeli. Ili daje i jednu i drugu ili ih ostavlja bez poroda. Zaista, On je Sveznajuci i On je mocan da cini sta hoce!"

06.06.2008.

Pazite! Djeca razumiju

Jedan poznati profesor akaida pripovijeda nam svoj susret sa dječakom koji je tada, kada je on pripremao svoju doktorsku disertaciju, mogao imati najviše četiri godine. Kaže: ''Imao sam dogovoren sastanak sa svojim mentorom te sam, došavši do njegove kuće, pokucao na vrata. Vrata je otvorio dječak. Upitao sam ga za oca i tražio da ga pozove....

Međutim, dječak mi reče: ''Ne, dok mi ne odgovoriš na pitanje.''  ''Koje pitanje?'', rekoh. Pored ulaznih vrata stajala je crna mačka sa bijelim pjegama. ''Zašto je ova mačka crna i ima bijele pjege?'', upita dječak. Zbunio sam se pa sam mu rekao: ''Rekao sam ti da pozoveš oca.'' ''Ne, dok mi ne odgovoriš na pitanje'', opet reče. Razmislio sam i nisam imao odgovora. ''Dobro, ne znam odgovor, hajde ti odgovori!'', rekao sam. ''Zato što ju je Allah takvu stvorio'', kratko odgovori dječak. ''Tako mi Allaha, u pravu si!'', rekao sam ushićeno.

Pogledajmo kako je malehni dječak dao lekciju profesoru akaida i to upravo u njegovoj struci. Vjerujem da su se ovakvi i slični slučajevi dogodili svakome od nas.

Često smo u prilici da od svoje djece čujemo riječi ili vidimo postupke koji nas začude jer ne odgovaraju njihovom uzrastu. Poslušajmo njihove međusobne razgovore, razgovore djece u dobi od tri do pet godina, vidjet ćemo da oni itekako razumiju mnogo više nego što mi mislimo.

Trebamo znati da djeca već od treće godine, a neki i dosta ranije, razumiju stvari kojih nismo ni svjesni, samo što dijete nekada nije u stanju da svoje misli i osjećaje ispolji riječima.

Nerijetko nas djeca posavjetuju tako da se zaprepastimo, čak postidimo, i zbog njihove iskrenosti i neporočnosti na najljepši način njihov savjet prihvatimo.

Poslušajmo događaj koji je jednom našem bratu muslimanu u potpunosti promijenio život. On pripovijeda: ''Te noći došao sam kasno kući. Djeca su spavala, a ja sam, da mi Allah oprosti i smiluje se, upalio video i sjeo da gledam neke nemoralne filmove. Najednom sam čuo kako se sobna vrata otvaraju i na njima se pojavila moja mala kćerkica koja je tada imala nepunih pet godina. Čim je ugledala razvratne scene na ekranu televizora, iako se tek probudila, rekla je:

'Babo moj, to je sramota... sramota!' Te njene riječi potpuno su me skrhale. Ona se vratila u svoju sobu. Ugasio sam video i ušao u njenu sobu, ali je ona već bila ponovo zaspala i nisam htio da je budim. Sutradan, dok sam bio na poslu, supruga me nazvala rekavši da mi se ta djevojčica razboljela i da je trebam hitno odvesti ljekaru. Žurno sam došao kući, a ona je već bila bez svijesti. Otišli smo u bolnicu i ona je nakon nekoliko dana, ne prozborivši više nijednu riječ, umrla. Zadnje riječi koje sam od nje čuo bile su: 'Babo moj, to je sramota, sramota!''' Ovo nam kroz suze priča otac djevojčice koji se nakon njene smrti iskreno pokajao i vratio islamu. Sigurno je ova djevojčica, pored prirodne urođene vjere i stida koji je Allah, dž.š., usadio u srce svakog djeteta, imala i hairli majku koja se trudila da je odgoji na najbolji način.

Mnogi roditelji, pa čak i oni koji se pridržavaju Allahovih propisa, ne obraćaju pažnju na svoje riječi i postupke koje urade pred svojom malom dječicom. A djeca itekako razumiju i pamte.

Mnogi se ne ustručavaju pred njima otkriti stidna mjesta, što ima vrlo loše posljedice na dijete. To ga lišava stida, a kod mnogih uzrokuje povučenost i nesigurnost, te ruši autoritet roditelja u njegovim očima. Pričao mi je jedan poznanik svoj slučaj koji mu danas često pri susretu sa roditeljima izaziva nelagodu. Naime, kao najmlađe dijete među braćom i sestrama roditelji su ga ostavljali da spava zajedno sa njima u istoj sobi, dok su ostala djeca bila u drugim sobama. Iako je bio vrlo mali, on se sjeća stvari koje je spavajući sa svojim roditeljima čuo i zbog kojih se i dan-danas pri susretu sa njima zastidi.

I zato, nemojmo se prekomjerno opuštati pred djecom jer to može negativno utjecati na njihov odgoj za koji ćemo odgovarati pred Uzvišenim Allahom Koji nam poručuje: ''O vjernici, čuvajte sebe i svoje porodice od Vatre!'' (Sura Tahrim, 8.)

A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, kaže: ''Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoja stada.'' (Muttefekun alejhi)

Učimo djecu islamskom ponašanju i edebu, a to ćemo najprije uspjeti lijepim primjerom.

I ustrajmo u dovi Allahu, subhanehu, da i nas i njih uputi na ono čime je On zadovoljan.

Prema predavanjima šejha Nasira el-Omera

 

Pise Fahrudin Haseljić za Mimber.ba

 

Children of islam

...

...
Sadrzaj tekstova
-

...Za djecu & roditelje
Islam Bebe-forum
MEKTEB


E-mail: child.of.islam@hotmail.com

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
31814

Powered by Blogger.ba